AdBlue (SCR) Çözümü

ARACINIZDA AdBlue SİSTEMİ VAR MI?

AdBlue ile SCR (Selective Catalytic Reduction) teknolojisi giderek daha yaygın hale geliyor, henüz her dizel otomobilde uygulanmıyor, ancak önümüzdeki yıllarda tüm dizel araçlarda görmeyi bekliyoruz. Aracınız ne kadar yeniyse, emisyonlarını azaltmak için AdBlue sistemini kullanma olasılığı o kadar yüksektir. Gösterge panelinde AdBlue tankının doldurulması gerektiğini bildiren bir uyarı mesajı görünene kadar birçok kişi arabasında AdBlue sisteminin olduğundan habersizdir.

AdBlue gerektiren bir SCR sisteminin varlığından şüphe duyuyorsanız, aracınızın kullanım kılavuzu size yardımcı olacaktır. AdBlue doldurma kapağının konumunu kılavuzdan bulup kontrol edebilirsiniz. Yeri genellikle yakıt dolum kapağındadır.

AdBlue SİSTEMİ NEDİR?

AdBlue aslında bir marka adı, içeriğine bakıldığında “su bazlı üre çözeltisi” şeklinde özetleniyor. Bu çözelti, piyasadaki en büyük üretici AdBlue olduğu için, dünyanın pek çok yerinde marka adıyla anılıyor. 

 

Yüzde 32.5 temizlenmiş üreden ve yüzde 67.5 sudan oluşan AdBlue’nun amacı ise en genel tabirle “SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemine sahip araçların egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını azaltmak; yani emisyon oranını düşürmek”. AdBlue önceleri ağırlıklı olarak kamyon, tır, yolcu otobüsleri gibi ticari araçlarda kullanılıyordu. Mercedes ve Volkswagen’in kimi binek arabalarında da yine bir süredir AdBlue kullanılıyor. Ancak Euro 6 emisyon standartları gereği günümüzde çok daha fazla sayıda binek araç, AdBlue desteğini alıyor. Bu noktada AdBlue’nun Euro 6 emisyon standartları sebebiyle büyük önem kazandığını söyleyebiliriz. Nitekim Euro 6 emisyon standartlarına göre NOx gazları 0.4g/kWh üzerine çıkmaması gerekiyor. AdBlue sayesinde çevreye oldukça zararlı olan NOx gazları kısmen de olsa elimine edilmiş oluyor. Bu yüzden kullanım alanı giderek artıyor ve çok daha fazla karşımıza çıkıyor. 

AdBlue ve SCR sistemi, bir dizi elektronik sensör, modül ve pompa içeren nispeten karmaşık bir sistemdir, bu sistemler başarısız olabilir ve bakımı pahalı olabilir. Düzenli olarak kullanılan bir araç büyük miktarda AdBlue tüketecek ve tankın düzenli olarak yeniden doldurulması gerekecektir.

AdBlue’nun yakıt tasarrufu adına aracınıza bir katkısı olmadığını söylemek gerek. Yani AdBlue kullanarak aracınızı daha az yakacağını sanıyorsanız, yanlış bir fikre kapılmışsınız demektir. Nitekim AdBlue’nun asli görevi aracınızın az yakmasına destek olmak değil, aracınızdan salınan emisyonu minimum seviyeye düşürmektir.

AdBlue SİSTEMİ  İPTALİ NEDİR?

Adblue sistemlerinin arızası ülkemizde oldukça maliyetli olması nedeniyle; alternatif çözüm olarak iptali yoluna gidilmektedir.

Adblue sisteminin en çok tüketim /kullanım oranına sahip olan Almanya ‘da sürücülerin ve firmaların adblue iptal ettirmelerinde büyük artışlar gözlemlenmektedir. Adblue iptali konusunda geri dönüşlerde şuana kadar hiçbir zararı tespit edilememiştir.

Adblue iptalini ağırlıkla tercih eden uzun yol otobüsleri, genel olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs, kamyon, kamyonet, minibüs tarzı araçlar ile Adblue iptalinden sonra yaklaşık 1 milyon km yol yapılmış ve belirlenen bir zararı olmadığı gözlemlenmiştir.

Adblue şuana kadar 2 farklı yöntem ile iptal edilebilmiştir. 1.seçenek yazılım ile %100 kalıcı çözüm olan Adblue iptalidir. 2. seçenek ise Emilatör (yanıltıcı) ile yapılan çözüm oranı %70 lere dayanan seçenektir. Ancak bu seçenekte emilatör fiyatları yanı sıra ek olarak Emilatörün ilerleyen süreçlerde arıza yaptığı gözlemlenmektedir. Bu sebeple genel olarak yazılım ile direkt olarak araç motor beyni (ECU) üzerinden yapılan Adblue iptali daha kesin ve %100 kalıcı çözüm olmaktadır.

NOX sensörü arızası, SCR ve DPF sisteminde arıza ile karşılaşıldığında araçların çekiş gücü sistemsel olarak düşer ve hız sınırlaması meydana gelir. Kısa süreli çözümü zor ve maliyeti yüksektir. Ayrıca bazı ülkelerde zorunlu olmadığı için Adblue sıvısı temininde zorluk yaşanmaktadır.